Om oss

RepeatersBeaconsAPRSAIS

CQ-klubben – CQ-kerho r.f. är namnet på radioamatörklubben i Jakobstad. Vår klubblokal finns i tredje våningen i Tobaksmagasinet intill busstationen i Jakobstad. Vår postadress är den samma som besöksadressen; Jakobsgatan 9, 68600 Jakobstad.

Där finns också vår klubbstation som har anropssignalen OH6AG. Stationen kan medlemmarna och eventuella gäster använda om de innehar radioamatörlicens. Som tävlings- och specialanrop använder vi OH6G.

Klubbstationen består av en HF-station, (Yaesu FT-950) och en VHF/UHF-station (Yaesu FT-736) samt en hel del antenner. Där finns också våra datorer samt en Linux-server som används bland annat som APRS iGate.

APRS kan du läsa mer om på en annan sida. För tillfället har klubben en APRS-digipeater (OH6AG-7) som ”bor” tillsammans med 70 cm repeatern, och en iGate (OH6AG) som förmedlar positionsdata till internet. Den finns vid klubben. Klubben har också en AIS-mottagare så fartygstrafiken i Kvarken syns på http://www.marinetraffic.com/

Månadsmöte arrangeras den andra torsdagen varje månad kl. 19.00. Dessutom har vi ibland klubbkvällar med  byggprojekt där medlemmarna hjälps åt att bygga diverse apparater.

CQ-klubben har 2 relästationer (repeaters), en på 2 meter OH6RAG, och en på 70 cm, OH6RUG. Den sistnämnda är kopplad till det nationella repeaternätet R.net. Dessutom har klubben  tre radiofyrar (beacons), OH6UHF på 70 cm och OH6SHF på 23 cm och  13 cm. Se vidare angående dessa under egna rubriker på huvudsidan. Man kan t.ex. komma ut i världen via 2 m repeatern med hjälp av Echolink.

Du kan se mera i detalj vad CQ-klubben har för verksamhet genom att klicka på knapparna till vänster på huvudsidan.

Vad är CQ-Klubben?  CQ-klubben är en klubb i Jakobstad med omnejd för folk som har olika former av radioverksamhet, främst amatörradio, men också elektronik, som hobby. Klubben har 82 medlemmar per 19.08.2016

Vad betyder OH6AG? Det är klubbens amatörradioanrop. Den använder vi när vi har radiokontakter från klubben. Finlands teleförvaltningsmyndighet delar ut dessa anrop. Titta under knappen ”Dokument” till vänster, där finns en introduktion till amatörverksamheten.

Vem kan tillhöra CQ-Klubben? Alla som är intresserade av amatörradio eller andra former av radiokommunikation.

Hur kan jag bli medlem? Man kan skicka en fritt formulerad medlemsansökan per post. Du kan också skicka ett e-mail till klubben (adress under denna länk) eller komma till klubblokalen i Tobaksmagasinets tredje våning den andra torsdagen i månaden kl. 19. Du kan också kontakta någon i styrelsen eller någon som redan är medlem.

Du behöver alltså inte ha licens?  Nej, intresse räcker. Med bistånd av oss som har licens kan du använda klubbens radioapparater i alla fall som sk. ”second-operator”.

Vad gör man på CQ-Klubben?  Titta på de övriga sidorna så kan du få en uppfattning om vad som sker på CQ-Klubben. Mest kör vi radio, men bygger också elektroniska prylar, tävlar, deltar i frivillig räddningstjänst, tävlar, reser, håller läger…

Får man som medlem använda klubbens utrustning ? Har du radioamatörlicens får du använda klubbens sändare, annars bara mottagare och datorer. Med bistånd av någon som har licens kan du också använda klubbens sändare i alla fall som s.k. ”second-operator”.

Betyder det att medlemmar som saknar radioutrustning hemma kan ha radiokontakter från klubben? Ja alla medlemmar som har licens får gärna använda klubbens hela radioutrustning.

Vad gör de medlemmar som saknar licens? De kan delta i andra klubbaktiviter som inte fodrar licens, och om intresset är det rätta, så tar det inte länge innan de skaffar sig den kompetens som behövs för att avlägga licensprovet. Dessutom kan de köra radio som ”second operator” d.v.s. under övervakning av en amatör som har licens.

Sidan redigerad: 18.01.2018 (OH6FXZ)